Rodziny ptaków

Łabędź trębacz / Cygnus buccinator

Pin
Send
Share
Send
Send


Nie można pozostać obojętnym na widok stada łabędzi lecących wysoko na niebie, ma to jakiś szczególny urok. To bardzo piękne ptaki, a czerwony dziób i czarne łapy dodają im wyjątkowej elegancji, podkreślając biel pióra. Przy tak efektownym wyglądzie nie jest im łatwo ukryć się przed wzrokiem ciekawskich. Tak, nie potrzebują tego. Nie bez powodu łabędź był najpopularniejszym ptakiem wśród artystów, poetów i śpiewaków od czasów mitologicznych.

Zawartość:

  1. Gatunki wędrowne i niemigracyjne. Gdzie łabędzie spędzają zimę?
  2. Lot
  3. Krótki opis zagnieżdżenia
  4. Interesujące fakty

Łabędzie (nazwa łacińska CYGNUS)

Rodzina - Kaczka (ANATIDAE)

Gatunki wędrowne i niemigracyjne. Gdzie łabędzie spędzają zimę?

W ciągu swojego życia łabędź potrafi latać dookoła i zobaczyć połowę świata, pokonywać ogromne odległości, ale zawsze wraca do tych samych miejsc lęgowych, zimujących i linionych. Miejsca jego dystrybucji znajdują się w Eurazji, Ameryce Północnej i Południowej, Australii i Azji. Krótko mówiąc, różne gatunki żyją praktycznie na całym świecie.

W sumie na świecie jest 7 gatunków:

  • Czarny łabędź (CYGNUS ATRATUS)

Siedlisko: Australia, Tasmania i Nowa Zelandia.

Nie ptak wędrowny.

  • Czarnoszyja (CYGNUS MELANOCORYPHUS)

Siedlisko: Ameryka Południowa.

Zimowiska: Paragwaj i południowo-wschodnia Brazylia.

  • Łabędź Niemy (CYGNUS OLOR)

Siedlisko: północna Europa i Azja, Australia i RPA.

Zimowiska: północ od Morza Kaspijskiego, Morze Śródziemne, Afryka, Azja Mniejsza, Arabia, Iran, Afganistan, Indie i Chiny.

  • Łabędź trębacz (CYGNUS BUCCINATOR)

Siedlisko: tundra Ameryki Północnej, południowa Alaska.

Miejsce zimowania: kanadyjskie wybrzeże Pacyfiku.

  • Amerykański (CYGNUS COLUMBIANUS)

Siedlisko: leśno-tundra Ameryki Północnej.

Zimowiska: wybrzeże Kalifornii i Florydy.

  • Mały (CYGNUS BEWICIKII)

Siedlisko: wyłącznie na terytorium Rosji w tundrze europejskiej i azjatyckiej części kraju.

Zimowisko: latają do krajów północno-zachodniej Europy (Wielka Brytania, Francja i Holandia), a także do krajów południowej i południowo-wschodniej Azji (Chiny, Japonia i Korea).

  • Łabędź krzykliwy (CYGNUS CYGNUS) Zasięg: Eurazja,

Zimowiska: w Azji Środkowej i Południowej (Indie, Morze Kaspijskie) i na południu Morza Śródziemnego. Tylko kilka z tych ptaków nie leci na południe, ale zimuje w domu, a jeśli tak, to tylko wtedy, gdy jest wystarczająca ilość pokarmu i niezamarzająca powierzchnia zbiornika wybranego do zimowania. Zima najczęściej spotyka takie łabędzie na zbiornikach wodnych i kanałach ciepłej wody elektrowni w dużych miastach, gdzie gromadzą się one z zamarzniętych stawów i rzek.

Głównym powodem migracji tego ptaka - brak bazy paszowej zimą i silnymi mrozami.

Łabędzie, podobnie jak gęsi i kaczki, odlatują na zimowiska w październiku - listopadzie jako ostatnie wędrowne i odlatują prawie do zamarznięcia zbiorników wodnych, kiedy rzeki pokryte są już skorupą lodu.

Krótki opis zagnieżdżenia

Samce i samice praktycznie nie różnią się od siebie zewnętrznie, a swoim umaszczeniem są olśniewająco białe, szare lub czarne. Nawet ich głosy są takie same: piskliwe, trąbki. Gdy ptak jest zirytowany lub broni się, syczy groźnie na wroga.

Osiedlają się na rzekach, jeziorach, lagunach i ujściach rzek silnie porośniętych roślinnością przybrzeżną i wodną.

Żywi się różne części roślin wodnych (liście, pąki, cebulki, korzenie), wydobywając je z dna w płytkiej wodzie, a także mięczaki, robaki, drobne skorupiaki, owady, które zbiera na powierzchni wody. Pod względem sposobu pozyskiwania pokarmu łabędzie pod wieloma względami przypominają gęś czy kaczkę: opuszczają głowę pod wodę i ustawiają ciało pionowo, tak że tylko tylna połowa ciała pozostaje na powierzchni woda.

Gniazdo budowane jest w płytkiej wodzie w trzcinowych zaroślach trzcinowych łodyg, z obowiązkowym swobodnym dostępem do czystej wody. Jest to dość masywna konstrukcja o średnicy do 2 metrów z tacą na szczycie. Od wewnątrz gniazdo, podobnie jak kaczka, wyłożone jest trawą i puchem.

Wygląd

Ptak jest duży. Długość ciała wynosi 1,4-1,65 m. Największe samce dorastają do 1,8 m. Dorosły ptak waży 7-13,5 kg. U samców średnia waga wynosi 11,8 kg, u samic 9,4 kg. Rozpiętość skrzydeł 1,8-2,5 m. Największy przedstawiciel gatunku, oficjalnie zarejestrowany, miał długość ciała 1,83 m, rozpiętość skrzydeł 3,1 mi wagę 17,2 kg. U dorosłych ptaków upierzenie jest białe. Dziób jest duży, klinowaty i całkowicie czarny. Czasami w pobliżu podstawy dzioba obserwuje się różowawy kolor. Nogi są jasnoróżowe. U niektórych ptaków są szaro-żółte, a nawet czarne. U młodych ptaków poniżej 1 roku upierzenie jest szare.

Powielanie i oczekiwana długość życia

Pary są monogamiczne i tworzone na całe życie. Do budowy gniazda wybiera się małą wyspę lub duży stos pływającej roślinności. Jedno gniazdo może służyć przez kilka lat. Składanie odbywa się w okresie kwiecień-maj. Znajduje się w nim od 4 do 6 jajek. Ale może być 3 i 12. Rzadko się to zdarza. Jaja są duże. Każdy z nich waży około 320 gramów.

Okres inkubacji trwa 35-37 dni. Wysiaduje głównie samica. Wyklute pisklęta potrafią pływać już 2 dni i samodzielnie karmić się 2 tygodnie po urodzeniu. Młodzi ludzie wchodzą na skrzydło w wieku 4 miesięcy. Na wolności łabędź trębacz żyje 25-28 lat. W niewoli przedstawiciele gatunku żyją do 33-35 lat.

Zachowanie i odżywianie

Te ptaki trzymają się swoich terytoriów i odpędzają obcych. U dorosłych ptaków linienie występuje latem. W tym przypadku wszystkie pióra giną na raz, a samice z samcami nie mogą latać. Ale u kobiet proces ten zachodzi o miesiąc wcześniej niż u mężczyzn. Oznacza to, że najpierw słabnie płeć, a dopiero potem seks silniejszy.

Dieta składa się z roślin wodnych. Są to liście i łodygi roślinności podwodnej i wschodzącej. Korzenie i bulwy wykopuje się na dnie. Zimą zjada się trawę i zboża na polach. Karmienie odbywa się zarówno w dzień, jak iw nocy. Dieta młodych ptaków obejmuje ryby, kawior, skorupiaki, a także roślinność wodną, ​​ponieważ organizm potrzebuje białka w dużych ilościach.

Numer

Na początku XX wieku gatunek ten był bardzo rzadki, ponieważ ludzie go praktycznie wytępili. W ciągu ostatnich 30 lat następował stały wzrost liczby. Jednocześnie tempo wzrostu rośnie w czasie. Jednak przeszkodą w zwiększaniu liczebności ptaków jest wzrost liczby łabędzi niemych. Na przykład w regionie Wielkich Jezior prowadzi siedzący tryb życia i skutecznie konkuruje o siedlisko z łabędziem trębaczem. Ogólnie należy zauważyć, że perspektywy odbudowy populacji są uważane za dobre, z wyjątkiem stanu Minnesota. Obecnie w Ameryce Północnej żyje 19 tysięcy tych ptaków.

Czarny (Cygnus atratus)

Zamieszkuje całą południowo-zachodnią część kontynentu australijskiego, Nową Zelandię i Amerykę Północną (głównie w rezerwatach przyrody). Ptak gniazduje na bagnach, w ujściach rzek, a także żyje w niewoli w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Pomimo swojego piękna i ograniczonego siedliska czarny łabędź nie jest wymieniony w Czerwonej Księdze. Samice są nieco mniejsze od samców, obaj przedstawiciele gatunku mają czarne upierzenie, czerwony dziób. Dorośli osiągają wagę 9 kg, długość - do 142 cm, na wolności gatunek ten żyje do 10 lat.

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie "Trumpeter Swan (Cygnus buccinator))" może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej rozdzielczości do 6240x4160.

  • Kraj: Stany Zjednoczone
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Poziomo
  • Pora roku: Lato
  • Pory dnia: Dzień
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne wDostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Czarnoszyja (Cygnus melanocoryphus)

Szyja przedstawiciela tego gatunku jest pomalowana na czarno, reszta ciała jest śnieżnobiała, dziób jest szary z nagromadzeniem. Waga dorosłego osobnika sięga 6,5 ​​kg, długość do 140 cm Łabędź czarnoszyi żyje na małych wyspach lub w trzcinach i tam buduje gniazda. W niewoli długość życia osobników sięga 30 lat, na wolności do 10 lat. Samce pilnie strzegą samicy podczas wysiadywania jaj. Pisklęta czarnoszyje są bardzo aktywne, często poruszają się, siedząc na plecach matki lub ojca.

Łabędź niemy (Cygnus olor)

Jeden z największych gatunków na równi z czernią. Dorosły osobnik tego gatunku może przybrać na wadze do 15 kg w warunkach parkowych i do 13 kg na wolności. Rozpiętość skrzydeł wynosi około 2,5 metra. Kolor biały, głowa kożuszka, dziób czerwony z nagietkiem, łapy czarne. Młode zwierzęta mają brązowawy kolor, który w wieku 3 lat stopniowo zmienia się w biały. Niemego można rozpoznać po gęstej szyi w kształcie łacińskiej litery „s”.

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)

Duży ptak o wadze do 12 kg. Rozpiętość skrzydeł wynosi około 2,4 metra, długość ciała co najmniej 155 cm, szyja i tułów mniej więcej tej samej długości. Charakterystyczną cechą jest dziób cytrynowy, czarny na końcu. Kolor ptaka jest biały, jednak młode łabędzie tego gatunku są szare z ciemną głową. Szyja jest zawsze wyprostowana, nie zgięta jak niemowa. Tworzą pary na całe życie, a samiec często pozostaje sam do końca życia w przypadku śmierci samicy i odwrotnie. W niewoli długość życia krzykacza sięga 30 lat.

Łabędź trębacz (Cygnus buccinator)

Trębacz z wyglądu wygląda jak krzykacz, ale kolor jego dzioba jest całkowicie czarny. Upierzenie jest białe, masa ciała dochodzi do 13 kg, a długość do 180 cm. Pod koniec wiosny rozpoczyna się lęg trębaczy, samica siedzi na gnieździe dokładnie miesiąc. W sumie w okresie inkubacji jest w stanie złożyć 9 jaj. W niewoli trębacze żyją do 30 lat, na wolności - do 10.

Amerykański (Cygnus columbianus)

Najmniejszy przedstawiciel wszystkich gatunków. Jego wymiary nie przekraczają 146 cm długości, a jego waga sięga 10 kg. Wygląda jak krzykacz, ale jego szyja jest krótsza, jego rozmiar jest skromniejszy, a głowa ma zaokrąglony kształt. Dziób jest żółty z domieszką czerni. Kiedy samica wysiaduje gniazdo, samiec zazdrośnie ją chroni. Łabędzie amerykańskie gniazdują na obrzeżach zbiorników wodnych, na omszałych obszarach tundry. Oczekiwana długość życia w niewoli to około 29 lat.

Mały (Cygnus bewickii)

Na zewnątrz wygląda jak krzykacz, długość ciała 140 cm, rozpiętość skrzydeł 200-210 cm, dziób krótki, żółto-czarny. Cecha: wzór na dziobie jest indywidualny dla każdego osobnika tego samego gatunku. Gatunek endemiczny dla Rosji, w szczególności dla Czukotki i Półwyspu Kolskiego. Pod względem właściwości przypomina amerykańską tundrę. Długość życia w niewoli wynosi do 20 lat. Rzadki ptak, zawarty w Czerwonej Księdze Federacji Rosyjskiej.

Interesujące fakty

  1. Ptaki mają zły humor, są nieśmiałe i nie pasują do ludzi.
  2. Uwielbiają poruszać się po wodzie, niezdarnie na lądzie.
  3. W Wielkiej Brytanii łapanie łabędzi jest prawnie zabronione, a wszystkie ptaki tego gatunku są uważane za własność rodziny królewskiej.
  4. Czasami czarne łabędzie mogą tworzyć pary homoseksualne. Po złożeniu jaja taka para może nawet wydalić samicę, aby po kolei inkubować jajo.
  5. Im cieplejszy obszar siedliska, tym ciemniejszy kolor ptaka.
  6. Te ptaki są wspaniałymi rodzicami. Opiekują się dziećmi do 2 roku życia, pomagając im w zdobywaniu własnego pożywienia i opiekując się nimi.
  7. Dorosły ptak może zaatakować człowieka, a nawet złamać mu kość.

Pin
Send
Share
Send
Send