Rodziny ptaków

Neophema splendida (papuga rdzawoszyja)

Pin
Send
Share
Send
Send


Neophema splendida (papuga rdzawoszyja)

Pochodzenie: Mieszka na południu Australii (na południowy wschód od Australii Zachodniej, na południe od Queensland, na zachód od Nowej Południowej Walii, na północny zachód od Wiktorii). Zamieszkiwane przez zarośla, sawanny akacjowe i trawiaste równiny. Czasami te papugi występują w krajobrazach uprawnych - w ogrodach i na farmach. Żywią się ziemią nasionami traw. Od kwietnia do sierpnia trzymają w stadach od 5 do 20 osobników, a później rozpraszają się w poszukiwaniu miejsc lęgowych.

Rozmiar: Długość ciała 22 cm, ogon 17 cm.

Opis: Jest to najpiękniejszy i najbardziej uderzający przedstawiciel tego rodzaju. Samiec ma błyszczącą niebieską głowę, gardło i wędzidełko fioletowe, brzuch i dolna część ogona żółte, klatka piersiowa jaskrawoczerwona, grzbiet i ogon zielone. Pióra lotek są czarne z niebieskimi zewnętrznymi pajęczynami. Pokrywy skrzydeł są niebieskie. Cieliste stopy. Dziób jest czarny. Całe upierzenie tego ptaka jest błyszczące, jakby błyszczące. Samica ma matowy kolor.

Postać: Trawiaste papugi są raczej płochliwymi ptakami, bardzo nie przyzwyczajają się do życia w pokoju, czego można tylko żałować, gdyż ptaki te mają wiele efektownych kolorów. Ale są idealne do wybiegów, gdzie chętnie się rozmnażają.

Zawartość: Do trzymania w domu lepiej jest zapewnić papugom tego rodzaju przestronne pokoje o długości ponad 1 m, chociaż jest wiele przypadków ich udanego rozmnażania w małych klatkach, czują się dobrze, pod warunkiem, że potrafią aktywnie latać.

Nie należy trzymać więcej niż jednej pary papug trawiastych w jednej klatce lub wolierze, ponieważ po osiągnięciu dojrzałości są ze sobą wrogo nastawieni, co często prowadzi do śmierci słabszego ptaka.

Papugi zielarskie źle znoszą niskie temperatury.

Karmienie: Papugi trawiaste należy karmić wszystkimi rodzajami pasz drobnoziarnistych: prosem, mogarem, kanarkiem, owsem (owsianką), słonecznikiem. Dzienna stawka wynosi 1-1,5 łyżki stołowej na ptaka.

Ponadto chętnie jedzą nasiona różnych chwastów w fazie dojrzałości mleczno-woskowej, jagody, drobno posiekane lub starte owoce, marchewki, mączniki itp.

Podczas karmienia młodych należy podawać paszę jajeczną, a także inne pasze zawierające białko zwierzęce (mączniki, ochotki).

Reprodukcja: Gniazduje w dziuplach, wnękach i pustkach pni i gałęzi krótkich drzew i krzewów we wrześniu-październiku. W lęgu znajduje się 3-6 białych jaj wysiadywanych przez jedną samicę. Pisklęta wykluwają się za 19-20 dni, a opuszczają gniazdo w 25-28 dni. Rodzice karmią je przez jakiś czas.

Dodatkowe informacje: Rzadko spotykany. Liczebność gatunków zmniejszyła się zarówno w wyniku degradacji siedlisk, jak i wychwytywania samych ptaków. Formalnie chroniony w Australii.

Pin
Send
Share
Send
Send