Rodziny ptaków

Dzięcioł pręgowany (Chrysophlegma miniaceum))

Pin
Send
Share
Send
Send


Strona główna / - Następny gatunek Tom 6 / Dzięcioł zielony / Picus viridis Linnaeus, 1758

Nazwa gatunku:Dzięcioł zielony
Nazwa łacińska:Picus viridis Linnaeus, 1758
Angielskie imie:Dzięcioł zielony
Francuska nazwa:Pic-vert
Niemiecka nazwa:Grunspecht
Oderwanie:Dzięcioły (dzięcioły)
Rodzina:Dzięcioły (Picidae)
Rodzaj:Dzięcioły zielone (Picus Linnaeus, 1758)
Status:Gnieżdżący się na osiadły tryb życia, dokonuje migracji poplęgowych.

Opis

Kolorowanie. Dorosły mężczyzna. Ogólne ubarwienie górnej części jest jasnozielone, górny ogon jest jaskrawo żółty. Wierzchołek głowy i karku są czerwone z widocznymi szarymi piórami. Wokół oczu czarny pierścień, od kącika dzioba po bokach gardła wzdłuż czarnego paska z czerwonymi pręgami („wąsy”). Pokrywy gardła i uszu są białawe z zielonym odcieniem. Brzuszna strona ciała jest bladozielona z niewyraźnymi ciemnymi smugami z tyłu klatki piersiowej i brzucha oraz z wyraźniejszymi pręgami po bokach, podudzie i podogonach. Pokrywy skrzydeł górnych są jasnozielone. Pierwotne lotki są brązowawe z białymi plamami na zewnętrznych błonach; główna część wewnętrznych błon ma białe poprzeczne paski, które nie sięgają łodygi pióra. Wtórne lotki i wewnętrzne sieci piór pierwotnych są koloru zielonkawo-piaskowego ze słabo zaznaczonymi jasnymi poprzecznymi paskami. Pokrywy pod spodem są biało-żółte z brązowymi poprzecznymi paskami, na pasach pachowych poprzeczne paski są ledwo wyrażone. Pióra na ogonie są ciemnobrązowe, z oliwkowym odcieniem i słabo wyrażonym jaśniejszym pasem poprzecznym. Nogi są ciemnoszare z zielonkawym odcieniem. Dziób jest szaro-czarny, żółty u nasady żuchwy. Tęczówka oka jest biaława z różowawym odcieniem.

Dorosła samica ma podobny kolor upierzenia do samca i różni się od niego brakiem czerwonych smug na „wąsach”. Ciemniejsze smugi na tylnej części klatki piersiowej i brzucha są bardziej rozwinięte.

Młody ptak różni się od starego bardziej brudnym, oliwkowym kolorem grzbietu i jasnymi smugami, pióra na górnej części ogona są kożuszkowate, spód ciała jest białawy, czasem z odcieniem ochry, a wszystko w smugach utworzony przez czarniawe poprzeczne paski na piórach. Dno i boki głowy są podłużnymi smugami, ciemne wąsy są słabo wyrażone, a samce mają już czerwone pióra. Czerwony kolor czubka głowy jest mniej intensywny niż u dorosłego ptaka.

Struktura i wymiary

Formuła skrzydła: IV-V-III-VI-VII-II. Pierwszy lot podstawowy jest szczątkowy, dłuższy i szerszy u młodocianych niż u dorosłych. Dymorfizm płciowy nie jest wyrażony wielkością (tab. 23).

Tabela 23. Wymiary (mm) i masa ciała (g) dzięcioła zielonego
Region, autorDługość skrzydłaDługość ogonaDługość dziobaDługość stępuWaga
nlimxnlimxnlimxnlimxnlimx
Samce
ZSRR (Gladkov, 1951) Europa Wschodnia i Azja Północna (kolekcja ZM MGU i MGPU)15161–172169
Białoruś (Fedyushin, Dolbik, 1967)62156–170163,36299–123112,46234,2–48,941,86228,0–33,930,9
Karpaty (Strautman, 1954)1343,0–46,044,04195–210202
Północno-Zachodni Kaukaz (Tkachenko, 1966)392–10296,3329–3029,7
Kobiety
ZSRR (Gladkov, 1951) Europa Wschodnia i Azja Północna (kolekcja ZM MGU i MGPU)13164–175170
Białoruś (Fedyushin, Dolbik, 1967)45150–179159,745102–126112,74535–45,940,84525,8–33,930,7
Północno-Zachodni Kaukaz (Tkachenko, 1966)1537–4542,03170–205190

Podgatunkowa taksonomia

Istnieją 3 (Gladkov, 1951, Sgepanyan, 1975) - 4 (Short, 1982, Cramp, 1985, Dickinson, 2003) do 11 (Howard, Moore, 1980) podgatunków. Zgodnie z obserwacjami L. S. Stepanyana (1975), w Vost. Europa i północ. Azję zamieszkuje jeden nominatywny podgatunek.

1. Picus viridis viridis

Picus viridis Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, s. 113, Szwecja.

Różni się od bliskiego P. v. innominatus z południowego zachodu. Irański z nieco ciemniejszym ogólnym odcieniem upierzenia i mniej wyraźnym poprzecznym wzorem na ogonie. Cała gama podgatunków w Vost. Europa, Kaukaz i Turkmenistan.

Oprócz podgatunków mianownikowych taksonomiści zagraniczni zwykle rozróżniają: P. v. innominatus z południowego zachodu. Iran (góry Zagros) (2), R. v. sharpei z Półwyspu Iberyjskiego (3), R. v. karelini z Włoch, Bałkanów, Azji Mniejszej, Kaukazu, Zakaukazia, Kopetdagu (za: Dickinson, 2003). Forma vailliantii z gór Atlas (północno-zachodnia Afryka), która do niedawna była uważana za podgatunek P. viridis, jest obecnie coraz częściej uznawana za gatunek niezależny - dzięcioł atlaski lub dzięcioł lewijski (P. vailliantii).

Rozpiętość

Obszar gniazdowania. Europa od wybrzeża Atlantyku na wschód do doliny Wołgi, na północ w Norwegii do 65 ° N, w Szwecji do 63 ° N. Na południe do wybrzeża Morza Śródziemnego i na zachód. wybrzeże Morza Czarnego. Północny zachód Afryka od Maroka na wschód po Tunezję, na południe po północne podnóża Atlasu Wysokiego i Sahary. Rasy na południowym wschodzie. Wielka Brytania (Anglia, Walia, Szkocja) (Cramp, 1985).

Rycina 69. Obszar występowania dzięcioła zielonego:
a - obszar lęgowy. Podgatunki: 1 - P. v. viridis, 2 - P. v. innominatus, 3 - P. v. sharpei.

W Vost. Europa i północ. Azja na północ dociera do Sankt Petersburga, Nowogrodu, Czerepowca, r. Unzha przy 58 ° N i ujście rzeki. Kama. Na południu do Zakarpacia i, obejmując południowo-zachodnie regiony Ukrainy, granica obszaru przebiega przez Polesie, Orzeł i Riazań, Tambow, Penzę, Bałaszów i Saratów do Wołgi. Jest nieobecny na południu prawego brzegu i w regionie Wołgi (region Saratów). W leśno-stepie dorzecza Dniepru (regiony Kijów, Czerkaski, Połtawy i Sumy), w regionach Woroneż i Lipieck. nie gniazduje (Dementyev, 1952, Strautman, 1954, 1963, Barabash-Nikiforov, Semago, 1963, Ivanov, 1976, Malchevsky, Pukinsky, 1983, Mityai, 1984, Grabilina, 1991, Khrustov i in., 1995). Lęg dobrze latających młodych dzięciołów w towarzystwie dorosłych został znaleziony w 1996 roku na północno-zachodnim brzegu jeziora Ładoga w pobliżu wioski. Kuźniecznoje (Bardin, 1996a), aw 1997 roku najprawdopodobniej dwie pary ptaków utrzymywane na tym terenie (Bublishenko, 1997).

Rycina 70. Zasięg dzięcioła zielonego w Europie Wschodniej i na Kaukazie:
a - obszar gniazdowania, b - estakady.

Wyodrębniony obszar występowania obejmuje obszar na północ od północnego podnóża Kaukazu i lasostepu Stawropolskiego (Wołczanecki, 1959), znaleziony gniazdujący w pobliżu Stawropola (Likhovid i in., 1995), podczas okres lęgowy występuje w północno-zachodniej części terytorium Stawropola w pobliżu wsi Podlesnoje, Lesnaya Dacha, Dmitrievskoe (Khokhlov, 1989c). Na południowy zachód do Azji Mniejszej, Zagross, na wschód do Zap. Doliny Kopetdag i Sumbar (Turkmenistan), północ. Iran, Farsa. W tej części zakres jest podobny do wstążki z oddzielnymi miejscami gniazdowania (Cramp, 1985).

Loty były rejestrowane w obwodzie Woroneż i Lipieck, Mołdawii, na wschodzie. wybrzeże jeziora Ładoga (Barabash-Nikiforov, Semago, 1963, Averin, Ganya, 1970, Noskov i in., 1981, Chegorka, Marchuk, 1986; Vorobiev, Likhatsky, 1987).

Migracje

W większości obszarów dzięcioły zielone utrzymują się przez cały rok, część ptaków wędruje. Podobno migracje są bardziej charakterystyczne dla młodych ptaków i występują późnym latem - wczesną jesienią. Na przykład na Białorusi wędrówka zaczyna się w sierpniu, kiedy to w stadach sikorek czasami spotyka się ptaki wędrowne (Fedyushin i Dolbik, 1967). W centralnych regionach Rosji nie ma zauważalnego wzrostu liczby w okresach migracji. Na przykład na Zachodzie Oka w kwietniu ze stałego punktu obserwacji wiosennych wędrówek ptaków od kilku lat odnotowuje się 1-4 ptaki poruszające się w kierunku północno-wschodnim (Ivanchev, 1995). Sezonowe ruchy ptaków są bardziej wyraźne w regionach południowych. W regionie Charkowa. obserwuje się migrację prawie prawdziwą: jesienią - w kierunku południowym i południowo-zachodnim, wiosną - w kierunku przeciwnym (Gladkov, 1951). W terenie górzystym dzięcioły wędrują również w pionie. Na Kaukazie ruchy pionowe występują corocznie pod koniec lata, a zimą dzięcioły zielone występują głównie w podstrefie dębowej (Averin, Nasimovich, 1938).

Ze względu na ogólny niedobór dzięciołów zielonych kierunek i intensywność wędrowania nie zostały w niewielkim stopniu zbadane. W okresie ruchów jesiennych występują w bardzo zróżnicowanych siedliskach, czasami pojawiają się na wsiach i miastach.

Siedlisko

Preferuje gniazdowanie w lasach liściastych i mieszanych, preferując obrzeża, nieliczne lasy oraz lasy położone wzdłuż rzek i jezior. W doborze siedlisk przypomina dzięcioła siwogłowego, zasiedlając niekiedy w bezpośrednim sąsiedztwie gniazd tego gatunku.

Na Białorusi zamieszkuje głównie lasy szerokolistne i mieszane sosnowo-dębowe, rzadziej gniazduje w czystych lasach sosnowych i świerkowo-liściastych, w ogóle nie występuje w czystych lasach świerkowych. Na zachodzie Ukrainy występuje w lasach mieszanych, liściastych i dębowych, a także w górskich lasach świerkowo-jodłowo-bukowych i bukowych. Na Kaukazie (Teberda West) zasiedla głównie lasy drobnolistne i mieszane iglasto-liściaste w niższych partiach zboczy górskich.

W Karpatach góry wznoszą się do 750-800 m npm, na Kaukazie - do 500-600 m npm. (Averin, Nasimovich, 1938, Strautman, 1963, Tkachenko, 1966, Fedyushin, Dolbik, 1967).

Numer

W Rosji i sąsiednich regionach dzięcioł zielony jest nielicznym, miejscami rzadkim ptakiem. Dane ilościowe są fragmentaryczne i niejednorodne. Występuje często, ale nie jest licznie w zachodnich regionach Ukrainy, Łotwy i Białorusi (Strautman, 1963, Fedyushin, Dolbik, 1967, Strazds, 1983), w Mołdawii w dolinie Dniestru średnie zagęszczenie lęgów wynosi 2 pary / km2 (Mantorow 1991). W lasach łęgowych południowo-wschodniej Litwy, około 10 par gniazdowało na obszarze 30 km (Knistautas, Lutkus, 1981), w Estonii zagęszczenie lęgów wynosiło 0,3 pary / km2 (Vilbaste, 1968), w obwodzie kaliningradzkim. w lasach północnego wschodu i południa - 0,1-0,2 par / km2, w lesie Rominten - 0,1 pary / km2 (Grishanov, 1994), na Zachodzie Teberdy - 0,5 par / km2 (Tkachenko, 1966), w regionie Tambowskim . - 0,1-1 pary / km2 (Shchegolev, 1968, 1978). Dzięcioł zielony nie jest również liczny w centralnych regionach Rosji, na przykład w regionie Riazań. w rejonie Oka West. w 1986 r. na powierzchni 2,5 km2 gnieździły się 3 pary, w latach 1987-1988. gęstość gniazdowania wynosiła 0,14–0,43 par / km2 (Ivanchev, 1995). W regionie Saratowa w Lesie Łysogorskim w latach 1978 - 1993. gęstość gniazdowania wynosiła 0,3-0,5 par / 10 km2, w rejonie Bazarno-Karabulaksky w 1980 r. - 1,6 par / 10 km2, w lasach choporskich rejonu bałaszowskiego - do 8 par / 10 km2 (Khrustov et al., 1995). Dzięcioł zielony jest bardzo pospolity, a miejscami licznie występujący na Zachodzie. Europa. W Anglii jego łączną liczbę szacuje się na 10 000 do 15 000–30 000 par, we Francji - ok. 1 mln, w Belgii - ok. 7500, w Luksemburgu ok. 2600 par, w Holandii ok. 4,5 tys. - 7,5 tys. Par, w Zap. Niemcy - 25 000-90 000 par, w Szwecji - około 50 000 par (Cramp, 1985).

W ostatnim dziesięcioleciu liczba dzięciołów zielonych na Łotwie zmniejszyła się, a na Litwie w latach 1968-1977. nie odnotowano żadnych wahań liczbowych. W regionie Leningradu. występowały okresowe wahania liczebności z okresem 3-4 lat. Było tam wiele dzięciołów zielonych w latach 1881-1882, 1904-1905, 1908-1915, 1963-1964, 1967-1968, 1971-1972, 1976-1977. (Malchevsky, Pukinsky, 1983). Obecnie spadek liczby notuje się na Ukrainie (Mityai, 1984) - w latach 1980-1982. W specjalnych badaniach nie stwierdzono obecności dzięciołów zielonych. W latach 1989-1990 i 1993-1994. gatunek nie był odnotowywany jako gniazdujący na Zachodzie Oka, chociaż wcześniej gnieździł się tam dość regularnie. Co ciekawe, w poprzednim 1988 roku odnotowano maksymalne zagęszczenie gniazd na tym obszarze, gdy poszczególne pary znajdowały się w odległości około 1 km od siebie (Ivanchev, 1993). Gwałtowny spadek liczebności dzięcioła zielonego odnotowano w latach 1952-1982. w Zap. Niemcy (Blume, 1984).

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie "Red bird isolated on a white background in a black frame, Banded Woodpecker (Chrysophlegma miniaceum))" może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej jakości w rozdzielczości do 8000x8000.

Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne wDostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send