Rodziny ptaków

Czerwonobrzuchy czerwonobrzuchy, cudowny muchołówka

Pin
Send
Share
Send
Send


Ropucha to rodzina bezogonowych płazów, w tym 10 gatunków, wśród których bohaterka tego artykułu, ropucha ropucha (Bombina bombina), jest chyba najbardziej znaną i rozpowszechnioną.

Siedlisko

Ropucha ropucha zamieszkuje południową część Szwecji, Danię, północne Niemcy, Polskę, Czechosłowację, Węgry, Rumunię, Bułgarię, północno-wschodnią Turcję. Na terytorium byłego ZSRR występuje między 45 ° a 56 ° N, sięgając na wschodzie do Czelabińska, Tiumenu i Uralu. Nie ma go na Zakaukaziu.

Te płazy wolą żyć na obszarach nizinnych i równinach w strefach leśnych, leśno-stepowych i stepowych. Najczęściej można je spotkać w jeziorach, stawach, terenach zalewowych, kanałach potoków, źródłach, studniach, kałużach. Żyją również w zbiornikach całkowicie porośniętych trzciną, szuwarami i inną roślinnością nadwodną. Unikają silnych prądów.

Woda w zbiornikach zajmowanych przez ropuchę jest zwykle czystsza niż w zbiornikach, w których znaleziono jej żółtobrzucha krewną.

Czynność

Gatunek ten jest aktywny przez cały dzień i o zmroku, zwłaszcza w okresie lęgowym, kiedy płazy zbierają się w grupy i wydają niesamowite dźwięki. Wydaje się, że żaby mówią coś w stylu „umysł… umysł”. Czasami po dwóch okrzykach z przerwą sekundową następuje dłuższa przerwa. „Śpiew” ropuch może również wystąpić pod wodą. Aktywność nieznacznie spada przy wietrznej i zimnej pogodzie.

W zależności od siedliska ropuchy wyjeżdżają na zimę we wrześniu - na początku listopada, a budzą się pod koniec marca - na początku maja. Zimują najczęściej w norach gryzoni, zwykle w dużych grupach.

Wrogowie i niebezpieczeństwa

Podrażniona skóra ropuchy wydziela tajemnicę, która wygląda jak mydlana pianka. Nie jest to niebezpieczne dla człowieka, jednak jest bardzo żrące, a gdy dostanie się na błonę śluzową, piecze się dość wrażliwie. W przypadku zwierząt bliska znajomość tej żaby może być śmiertelna, ale nie zawsze chroni ją to przed drapieżnikami. Tak więc z gadów na ropuchy polują woda i zwykłe węże. Ponadto żaby mogą stać się pokarmem dla dzikich kaczek krzyżówek, czapli siwych, bocianów białych itp. Ich larwy i jaja są zjadane przez traszki grzebieniowe.

Jednak większość larw i osobników dorosłych umiera podczas suchego i gorącego lata z powodu wysychania zbiorników wodnych. Żaby giną również podczas wędrówek na zimowiska. Czasami rybacy używają ropuch i ich larw jako przynęty na wędki denne.

Ropucha ropucha jest jednym z najbardziej użytecznych gatunków płazów, ponieważ niszczy ogromną liczbę larw komarów. W związku z tym powinien być chroniony i nie wolno go niszczyć bez celu.

W warunkach naturalnych gatunek ten żyje średnio 10-12 lat. W niewoli znana jest ropucha, która dożyła 29 lat!

Dystrybucja czerwonobrzucha na nowo

Rudawka czerwonobrzucha występuje w alpejskim regionie Wielkiego Kaukazu, w Ałtaju, w tym mongolskim Ałtaju, Gobi Ałtaj, Tien Szan, Zachodnim Pamirze, Wschodnim Pamirze, a także Hindukuszu, Karakorum, Kunlun, Himalajach. Gatunek ten występuje powszechnie w Tybecie. Granica dystrybucji rozciąga się od północy Nanshan po góry chińsko-tybetańskie na wschodzie. W Himalajach ptaki żyją na wysokości 5600 metrów.

Zachowanie:

Vagans jest bardzo interesującą tarantulą pod wieloma względami, ponieważ bardzo różni się od swoich przedstawicieli różnymi cechami i jest rodzajem wyjątku od reguły. Ptasznik uwielbia kopać nory, co jest nietypowe dla brachipelmy, ale częściej występuje na powierzchni i wykorzystuje ją tylko jako schronienie. Jeśli chodzi o charakter, pająk może zmylić nawet doświadczonych opiekunów. Faktem jest, że włóczęgi mogą być bardzo agresywne, przyjmować postawę groźną i próbować gryźć przy każdej okazji, a także bardzo spokojne, prawie jak Brachypelma albopilosum. Według ostatnich badań okazało się, że zły temperament jest dziedziczny, dlatego jeśli chcesz rozmnażać ten gatunek, powinieneś uważnie obserwować osobniki. Jeśli jedno z rodziców ma paskudny charakter, ich dzieci będą takie same. Ponadto postać może się zmieniać przy każdym wylince. Ale plusy pająka obejmują słabo toksyczną truciznę, która jest niewielkim zagrożeniem dla ludzi. Podobnie jak większość pająków lądowych, czesze kłujące włosy dla ochrony.

Reprodukcja czerwonobrzucha na nowo

Czerwonobrzuchy gnieżdżą się w trudnych warunkach wyżynnych, gdzie przez długi czas temperatura utrzymuje się poniżej zera. Do tych warunków dochodzi także suchość klimatu i brak pożywienia. Na wyżynach jest zbyt mało owadów, które stanowią główne pożywienie dla czerwonobrzucha. Czynniki te wpływają na termin rozrodu, który jest opóźniony o jeden miesiąc w porównaniu z gatunkami żyjącymi na równinach.

VN Shnitnikov tak opisał warunki lęgowe ptaka: „Pustynny górzysty krajobraz jakiegoś wąwozu lub nawet płaskowyżu na szczycie grzbietu z alpejską roślinnością przysadzistych, rzadkich krzewów” pomiędzy kamieniami i gruzem pokrywającym ziemię, piargi , stosy kamieni lub pojedyncze głazy, skaliste zbocza lub strome kamienne ściany, plamy śniegu na ziemi, temperatura, co jakiś czas - przy najmniejszym zachmurzeniu - zbliżająca się do zera, burze śnieżne, grad lub ziarna w szczycie lata i na wysokości 3000-4000 m n.p.m. - takie są warunki, w których wielki plotkarz buduje swoje gniazdo i wychowuje dzieci. ”

Już w marcu, kiedy na zboczach gór jest jeszcze śnieg, na ich gniazdach pojawiają się ptaki.

Gniazdo umieszcza się w skalistych szczelinach lub szczelinach między kamieniami, w opuszczonych budynkach. Samica wyściełała go wełną owiec, świstaków. Składa jaja w czerwcu - lipcu. Codziennie w lęgu pojawia się jedno jajko. Po złożeniu 3-5 jaj pokrytych białą skorupką z czerwonawymi smugami samica zaczyna wysiadywać. Pisklęta wykluwają się po 2 tygodniach. Samiec stale trzyma się blisko gniazda, ale nie wysiaduje jaj. Oba ptaki karmią potomstwo.

Czerwonobrzuchy gniazdują na surowych wyżynach.

Przyczyny małej liczebności czerwonobrzucha

Głównymi przyczynami małej liczebności czerwonobrzucha są ograniczone miejsca lęgowe z wysokimi górami pokrytymi nietopliwymi lodowcami i polami śnieżnymi oraz słaba przeżywalność piskląt w niskich temperaturach. Szczególnie wiele piskląt ginie w okresie poplęgowym z powodu trudnych warunków klimatycznych i braku owadów jako głównego pokarmu.

Czerwonobrzuchy jest największym przedstawicielem rodzaju.

Pin
Send
Share
Send
Send