Rodziny ptaków

Giant Kingfisher Fakty | Opis | Zadzwoń | Rozmiar | Dźwięk

Pin
Send
Share
Send
Send


Gigantyczny zimorodek, nazwa naukowa Megaceryle maxima jest najważniejszym zimorodkiem w Afryce, gdzie jest kurą lęgową zamieszkującą większość kontynentu na południe od Sahary, z wyjątkiem jałowego południowego zachodu.

W tym artykule omówimy szlak zimorodka olbrzymiego, zew, rozmiar, dźwięk, RPA itp.

Rozmieszczenie zimorodka olbrzymiego

Gatunek zimorodka olbrzymiego jest ptakiem lęgowym zamieszkującym większość Afryki na południe od Sahary, z wyjątkiem jałowych południowo-zachodnich terenów.

W północnej Namibii występuje dość często (razem z pasmem Caprivi), a ponadto w północnej i japońskiej Botswanie, środkowym i południowym Mozambiku, Zimbabwe i RPA.

Gigantyczny zimorodek odwiedza strumienie, rzeki, jeziora, tamy, a ponadto potoki górskie z obszarami leśnymi na obrzeżach, każdy na sawannach i lasach.

Zimorodek olbrzymi występuje ponadto w przybrzeżnych lagunach, ujściach rzek, namorzynach i wybrzeżach, a także w pobliżu stojących basenów w wyschniętych rzekach.
Zimorodek olbrzymi to największy afrykański gatunek zimorodka. Ma duży grzebień i ogromny, prosty, czarny dziób.

Większość jego ciała jest pokryta czarnymi piórami, które mogą być zakończone białymi plamami. Samiec ma pomarańczową pierś, a jego brzuch jest biały z czarnymi plamkami.

Kobieca pierś jest czarno-biała, a brzuch jest pomarańczowy, a rozróżnienie między nimi zostanie zapamiętane przez rozważanie mężczyzny niosącego pomarańczową koszulę i kobiety noszącej pomarańczową spódnicę.
Gigantyczny zimorodek zajmuje szczególne miejsce w moim wieńcowym sercu. Ich głośne, surowe imię „kakh kah kahk” ponownie przywołuje wiele niewiarygodnych wspomnień z afrykańskiego buszu; od zachodów słońca z moim atrakcyjnym małżonkiem nad brzegiem rzeki Kunene w północnej Namibii, po epickie przejażdżki kajakiem po rzece Umngazi na Przylądku Jap, po 4 × cztery przygody w domu w sercu Parku Narodowego Tsavo East w Kenii.

Siedlisko gigantycznego zimorodka

Cały czas jest odkrywany w pobliżu wody i rzadko znajduje się w odległości większej niż 100 metrów od brzegu.

Praktycznie każdy zbiornik wodny będzie odpowiednim siedliskiem, o ile będzie wystarczająca ilość posiłków i zwisających gałęzi.

Rzeki, strumienie, jeziora, tamy, ujścia rzek, a nawet wybrzeża morskie mogą być odpowiednimi siedliskami, każde na otwartych sawannach iw gęstych lasach.

Istnieją dwa podgatunki, mianowany M. m. maxima, który jest odkrywany w dodatkowych siedliskach otwartych, i M. m. gigantea, która występuje w gęstych siedliskach lasów deszczowych.

Podgatunki lasów deszczowych są ciemniejsze, znacznie rzadziej widoczne powyżej, i mają cięższe czarne bariery na spodzie niż nominalne maksima widoczne na tych zdjęciach.

Opis gigantycznego zimorodka

Gigantyczny zimorodek ma 42-46 cm (16,5-18 cali) długości, duży kudłaty czub, dużą czarną fakturę i fantastyczne białe plamki na czarnych częściach górnych.

Samiec ma kasztanową opaskę na piersi, aw każdym innym przypadku białą spód z ciemnawą pręgą po bokach.

Kobieca ma czarną opaskę na piersi w białe plamki i kasztanowy brzuch. Rasa leśna M. m. gigantea jest ciemniejsza, znacznie rzadziej zauważana powyżej i bardziej zakreślona poniżej niż rasa nominowana, jednak te dwa gatunki krzyżują się wzdłuż strefy skraju lasu.

Decyzja to głośne budzenie się.

Reprodukcja

Gigantyczny zimorodek jest monogamiczny. Oznacza to, że samce będą kojarzyć się tylko z jedną samicą, a samice tylko z jednym samcem.

Najprawdopodobniej wykonują loty powietrzne podczas zalotów, którym towarzyszą nawoływania, niektóre postawy mężczyzny, aby wskazać próbkę upierzenia, i karmienie kobiety.

Okres lęgowy trwa od lipca do stycznia, a szczyt przypada na sierpień do października. Ten gatunek jest samotnikiem.

Jego gniazdo to tunel wykopywany w środku każdego tygodnia przez każdego tatę i mamę, wykorzystując swoje płatności i palce u nóg.

Gniazdo najprawdopodobniej będzie zlokalizowane w rzecznej instytucji finansowej, kamieniołomie piasku lub klifie, z drzwiami zazwyczaj ukrytymi za zwisającą roślinnością, znajdującą się ponad poziomem wody. Składa się 3-5 jaj, a każdy tata i mama wysiadują je przez 25-27 dni, na zmianę 3-4 razy każdego dnia.

Samiec usuwa skorupki jaj z gniazda, gdy tylko jaja się wyklują. Pisklęta są wielokrotnie karmione rybami.

Tatuś przestaje je karmić po miesiącu, a mama 5 dni później. Młodsze młode, kiedy mają 37 dni wcześniej i mogą nurkować w ciągu kilku godzin, jednak ich mama karmi je przez 3 dodatkowe tygodnie.

Nawyki i styl życia

Zimorodek olbrzymi jest kurą dobową i przysiada na skale lub wydziale nad wodą w miejscu, w którym szuka ofiary.

Może nurkować stromo lub płytko, a następnie zniknąć pod wodą i złapać ofiarę, zanim wróci na chwilę na swoje okonie. Może dodatkowo unosić się nad wodami otwartymi, tak jak robi to wiele gatunków zimorodków.

Potrafi w całości połknąć małe kraby, jednak większy z nich przesuwa się na czubek faktury, więc może uderzyć go na żerdź ruchami wahadłowymi, aby zabrać pancerz i szczypce przed połknięciem mięsa. Ryby zjada się zwykle głową do przodu.

Po dochodowym złowieniu kura uderza w zupełnie nową żerdź. Podczas połowów na morzu zimorodek oczyści swoje pióra w świeżej wodzie.

Podobnie jak wiele zimorodków, zimorodek olbrzymi jest samotny i terytorialny i może bronić swojego terytorium. Jego głównymi mieszkańcami są jej mieszkańcy, podróżujący regionalnie zgodnie z obszarami wodnymi. Młode osobniki rozpraszają się po sezonie lęgowym.

Hodowla

W Afryce Południowej hodowla odbywa się od września do stycznia, w Zimbabwe od sierpnia do marca, w Zambii od marca do kwietnia, aw Liberii od grudnia do stycznia.
Zimorodek olbrzymi jest monogamiczny i samotny hodowca. Gniazdo to wydłużony poziomy tunel wykopany bezpośrednio w rzecznej instytucji finansowej przez obie płcie za pomocą palców u nóg i płatności. Szczelina w drzwiach jest 11 cm (4,3 cala) nadmierna i 15 cm (5,9 cala) duża.

Tunel ma zwykle 2 m (6 stóp 7 cali), jednak zarejestrowano tunel o długości 8,5 m (28 stóp). W komorze na końcu tunelu składane są lęgi trzech okrągłych jaj.

Karmienie

Ten masywny gatunek żywi się krabami, rybami i żabami łowionymi podczas nurkowania z okonia. Gigantyczny zimorodek żeruje głównie na krabach i rybach.

Płazy, różne skorupiaki, małe gady i owady są dodatkowo objęte schematem żywieniowym.

Zwykle poluje, nurkując z miejsca siedzącego do wody lub unosząc się w powietrzu przed nurkowaniem. Podczas nurkowania, w poszukiwaniu ofiary, zazwyczaj jest całkowicie zanurzony.

Potrafi całkowicie pożreć małe kraby, jednak przed spożyciem zabierze pancerz i szczypce większym krabom.

Ryby są połykane w całości, głową do przodu. Jeśli nurkuje w słonej wodzie, oczyści swoje pióro w słodkiej wodzie, jeśli jest to możliwe.

Gniazdowanie zimorodka olbrzymiego

Zimorodek olbrzymi jest terytorialnym, monogamicznym i samotnym hodowcą. Jaja składane są w okresie od lipca do stycznia, ze szczytem w okresie od sierpnia do października.

Para lęgowa wykopie tunel i komorę lęgową w pionowym brzegu rzeki lub klifie nad wodą.

Długość tunelu może wahać się w granicach od 0,9 do 8,45 m (35–332 cali), a komora prawdopodobnie będzie miała wielkość 20–60 cm (8–23,5 cala).

Wejście do tunelu będzie zazwyczaj ukryte za zwisającą roślinnością. Każdy tata i mama składają od trzech do pięciu jaj i inkubują je przez 25-27 dni.

Po wykluciu pisklęta będą prawdopodobnie karmione rybami kilka razy dziennie. Trzymają się w gnieździe przez około 37 dni, a mimo to mogą być zależne od taty i mamy jeszcze przez 21 dni.

Zagrożenia mieszkańców

Zimorodek olbrzymi występuje dość często na obszarach chronionych. Niemniej jednak zagrożeniem może być wyciek pestycydów z pól uprawnych oraz brak terenów rozrodu i siedlisk.

Wielkość populacji

Zgodnie z IUCN, zimorodek olbrzymi występuje często i jest rozpowszechniony w całej swojej różnorodności, jednak nie ma ogólnych szacunków dotyczących jego mieszkańców.

Obecnie gatunek ten jest klasyfikowany jako najmniej troski (LC), niemniej jego liczebność w tym czasie spada.

Obejrzyj wideo: NOWE dzikie zwierzęta i ptaki. Dowiedz się nazwy zwierząt. Zabawki edukacyjne dla dzieci (Wrzesień 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send